Historiaa

Esso Nokialle 1957 - Kolmas sukupolvi Autohuolto J.Salo Oy:ssä.

Nokia sai Esson, kun Turengissa autokorjaamoa pitänyt Jaakko Salo sai paikan ja tilaisuuden rakentaa oman huoltoaseman Nokialle. Rakennustöihin tartuttiin heti ja joulun alla 1957 Nokian Esso-huoltoasema avattiin.
Nokian Essoa on kehitetty monessa eri vaiheessa. Yhden huoltohallin, pesuhallin, myymälän ja mittarikentän palvelut riittivät vain 1960-luvun alkupuolelle. 1962 vapautui autojen tuonti, ja huoltoasema- sekä autokorjaamoalalla alkoi ripeä kasvu. Niinpä Nokian Essollakin tarvittiin lisää huoltohalleja ja asiakkaille rakennettiin toiseen kerrokseen Esson baari. Samalla koko toinen kerros hyödynnettiin ja sinne tulivat uudet asuintilat.
1980-luvulla aseman mittarikenttä sai katoksen ja seuraavan laajennuksen, kun kahvio-ravintola rakennettiin katutasoon, myymälän viereen. Myös huoltotiloja laajennettiin edelleen. Vuosien varrella asemaa on laajennettu lähes kaikkiin ilmansuuntiin ja myymälää sekä kahvilaa on muokattu kutakin aikakautta vastaavaksi. Välillä on huoltohallista otettu tilaa myymälään ja toisinpäin.
Seuraava suuri laajennus ja saneeraus toteutettiin vuonna 1998, kun pesukatu rakennettiin ja kahviotilat saneerattiin. Vuonna 2007 Essot hävisivät suomesta ja niin myös Nokialta. Siitä lähtien Nokian Esso on tunnettu ST1 Nokiana. Tosin vaikeasti se suussa taipuu.
Vuoden 2013 lopulla myymälä- ja kahviotilat kokivat suuren muutoksen, kun tilat yhdistettiin ja kahvion asiakaspaikkamäärää päästiin kasvattamaan. Tulevia uudistuksia suunnitellaan ja seuraavana vuorossa on järjestää piha-alueelle lisää pysäköintitilaa. Myös julkisivuremontti on suunnitteilla.

Kolmanteen polveen

Liikkeenharjoittaja Jaakko Salon jälkeen yrittäjinä on toiminut Jaakon tytär Aulikki Rautalin sekä Seppo Rautalin, joka toimi myös osakeyhtiön toimitusjohtajana. Jaakon poika, Timo Salo, on toiminut kaikissa aseman töissä jo 11-vuotiaasta pikkupojasta. Hän hoiti omaa asemaansa, Pyynikintorin Essoa, Seija vaimonsa kanssa lähes 28 vuotta. Samalla Timo on ollut myös Nokian Esson toiminnassa mukana eri aikoina ja toiminut mm. korjaamon esimiehenä. Pyynikintorin Essosta luovuttiin 1999, kun Tampereen kaupunki ei olisi uusinut tontin vuokrasopimusta, kuin vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen, ja jo hieman ennen, myös Timo on toiminut yrittäjänä Autohuolto J. Salo Oy:ssä. Tällä hetkellä yrittäjinä ovat Aulikin ja Sepon pojat Kalle ja Tommi Rautalin.